Home / ARTICOLE / Importanta educatiei intr-o societate in care aparentele guverneaza

Importanta educatiei intr-o societate in care aparentele guverneaza

Importanta educatiei intr-o societate in care aparentele guverneaza

Cuvantul educatie are multiple intelesuri dar astazi ma voi rezuma asupra implicatiilor pe care educatia le are la nivel social in contextul unei societati consumatoare de aparente si alte forme de ignoranta.

Observam zilnic in jurul nostru o mare varietate de personalitati si caractere umane si este greu sa nu ne intrebam, cel putin eu ma intreb, de unde rasar aceste diferente ca de la cer la pamant intre indivizii aceleiasi societati, care se presupune ca prin prisma mostenirii sale culturale a insuflat tinerei generatii aceleasi valori morale si a promovat conduite sociale din acelasi spectru moral?!

Pentru mine aceasta intrebare a fost intotdeauna una retorica caci raspunsul universal valabil nu l-am gasit de la bun inceput.

Oricat de toleranta as fi, oricat de intelegatoare m-as putea dovedi si oricat de multe pretexte prin care sa scuz comportamentele anumitor oameni as gasi, in cele din urma, oricat de mult m-as stradui, concluzia finala ramane aceeasi: educatia in cazul unora, nu si-a atins scopurile reale.

Am putea sa ne gandim ca poate nu toti oamenii au cei sapte ani de acasa, dar mi se pare usor injust sa arunc pisica moarta in gradina unor parinti, despre care cred in felul meu, ca au incercat pe cat posibil sa transmita acele valori morale copiilor lor, astazi deveniti adulti responsabili de propriile alegeri si comportamente sociale.

Ceea ce multi nu stiu este ca din punct de vedere pedagogic educatia in ansamblu sau cuprinde si o alta forma de educatie si anume autoeducatia, adica o forma avansata de educatie personala in care individul a selectat valorile morale si atitudinale transmise de parinti, grupuri sociale si scoala si si-a insusit doar acele aspecte pe care le-a considerat necesare propriei evolutii. Totodata exista si un concept de educatie permanenta care ne invata ca omul invata din “leagan si pana in mormant” dupa cum spunea Comenius, tatal pedagogiei si autorul Didacticii Magna.

Insa evolutia in educatia personala inseamna progres, nu regres; inseamna bucurie si entuziasm fata de comunicare in cadre sociale, nu priviri taioase si cuvinte cu dublu sens; inseamna colaborare spre obtinerea unei evolutii colective, nicidecum nu seamana cu scena unei curse contracronometru in care cei mai rapizi castiga.Evolutia inseamna educatie pentru un mai bine personal si colectiv, deci clar nu este o competitie in cadrul careia oamenii se dezumanizeaza in mod constient pentru obtinerea unei reusite pe care oricum o vor celebra singuri.

Educatia si autoeducatia in special, sunt acele coordonate care trebuiesc sa ne orienteze catre valori morale precum generozitatea, intr-ajutoararea, bunatatea, empatia, compasiunea, bucuria de a oferi si impartasi momente frumoase impreuna, iubirea fata de semeni si respectul reciproc fata de meritele care ni se cuvin.

Nu vreau sa par atotstiutoare, caci nu sunt si constientizez ca mai am multe de invatat dar in acelasi timp nu pot sa nu raman blocata cand in raporturi sociale intalnesc indivizi care au ramas coringenti daca nu repetenti, la disciplina “autoeducatie” dar care au o atitudine de superioritate iesita din comun de parca ei ar fi inventat roata, sau internetul. Si da, noi ceilalti privim aceste scene ca pe un film la cinema intrucat nivelul nostru educational precum si prezenta masurii unui bun simt corect acordat valorilor noastre morale, ne impiedica sa reactionam.

Dar ma gandesc asa cateodata, din respect fata de noi insine si fata de propriile noastre valori morale, nu am putea sa ii surprindem pe ceilalti cu cate o afirmatie simpla gen “Hey! Iar ai picat testul respectului si pana il promovezi tu, noi ceilalti devenim academicieni in autoeducatie!”, doar ca nici atunci nu stiu in ce masura profunzimea acestor cuvinte ar putea fi cu adevarat inteleasa.

Ceea ce vreau sa surprind in acest articol, atipic mie, este faptul ca nimeni nu este superior nimanui, dar educatia si autoeducatia chiar fac diferenta, indiferent de circumstante!

O zicala romaneasca spunea ca nu haina il face pe om, dar in societatea actuala observ ca lucrurile sunt exact invers. Caragiale spunea la un moment dat ca “tara aceasta e pe dos, toate merg cu sus-n jos” si mare dreptate avea.

De cate ori observ ca lucrurile decurg in sens nefiresc si decurg adesea nefiresc, nu pot sa nu imi amintesc o intamplare hazlie care mi-a fost povestita acum ceva timp.

Candva o doamna al carei proces de autoeducare se afla inca in curs de derulare a oferit unei doamne distinse o remarca prin care sublinia faptul ca este mai usor sa plimbi poseta decat sa muncesti, iar distinsa doamna i-a raspuns simplu “Ia tu poseta daca vrei, deoarece in mana ta valoarea posetei va fi egala cu a sapei!”. 😉

Asadar in loc sa ne preocupam de cat de multe lucruri nu merg asa cum ne dorim, am putea sa ne reorientam catre educatia tinerei generatii pentru ca ea va duce mai departe mostenirea noastra culturala si doar educatia in toate formele sale formala, nonformala, informala precum si autoeducatia, este cea care pune bazele unei constiinte umane responsabile, capabile sa-si inteleaga menirea in interiorul unei societati din care sa isi extraga bucuriile dar si in care sa isi investeasca eforturile personale, contribuind astfel la evolutia sa armonioasa.

Educatia nu este optionala, ci este imperios necesara evolutiei umane!

Educatia ne innobileaza si ne confera o frumusete a spiritului cu care putem cuceri intinsul lumii!

Vrem o lume mai frumoasa nu una care doar incearca sa para frumoasa, iar frumusetea autentica se naste din educatie!

Multumesc pentru vizita!

About Alexandra Anamaria

Check Also

De ce este important sa fii inconjurat de oameni optimisti?

De ce este important sa fii inconjurat de oameni optimisti? Traim inconjurati de oameni, interactionam …

Exista lucruri care conteaza mai mult!

Exista lucruri care conteaza mai mult! Exista momente in viata fiecarui om in care realizeaza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *